Az SVT eredete és története röviden

 
1985 őszén Dr. Clark Cameron szociológus és felesége Sharon bemutatták Robert E. Detzlernek, a Unity Egyház lelkészének a Választerápiának nevezett pszichológiai terápiás módszerüket, amellyel a tudat alatti elmét kérdezgették.

Cameron előzőleg megismerkedett e terápia mögött rejlő alapelvvel, amely Davis Cheek-től és Leslie LeCron-tól származik, akik a Clinical Hypnotherapy című könyvükben rámutattak arra, hogy az ideomotoros válasz különösen értékes azon rejtett üzenetek beazonosításában, amelyek a hétköznapi életben problémákat okoznak.


Az ideomotoros válasz egy fizikai jeladás, melyet a tudatalatti hoz létre válaszul egy egyenesen feltett kérdésre, megkerülve ezzel a tudatos elmét.


A Techniques of Hypnotherapy című könyvben LeCron kimondottan meghatározta az ingát, mint egy olyan eszközt, amely az ideomotoros reakciók jelzésére szolgálhat, hipnózis nélkül.

Ezt az ideomotoros választ és az ingát használjuk az SVT során is, és így az SVT transzállapot előidézése, hipnózis nélkül biztosítja a hipnoterápia összes mélyről jövő felfedezését anélkül, hogy a kliens újraélné az összes fájdalmat és érzelmet, miközben a tapasztalatok, illetve az ismeretek a tudatos szintre kerülnek.

Cameron munkájából származó gyógyulási történetek és az életeket megváltoztató eredmények hatására Robert E. Detzler tisztítást kért saját magának, és meghívta Cameronékat, hogy tartsanak kiselőadást a templomban, a rendszer további tesztelése, érdeklődés felkeltése és eredmények érdekében.


A tisztítás olyan sikeres lett, hogy Robert megkérte a Cameron házaspárt, hogy tartsanak egy hosszabb oktató kurzust, ahol megtanulhatják a módszert.

Cameronék komoly feltételekhez kötötték a kurzust: legalább 6 tanuló jöjjön el, fejenként 2500 dollárt fizessenek a tizenkét szombati alkalomra, hat hónapra, és olvassanak el 93 pszichológiai és tanácsadási könyvet, amelyből be is számolnak, és megtárgyalják, hogyan működik az elme.


1985 novemberében elkezdték a módszer elsajátítását.

A tanfolyam kezdete után három hónappal Robert a Unity templomban már elsődlegesen ezt a módszert használta a tanácsadásaiban, óriási eredménnyel és a kliensek nagy elismerésével.

Azt vette észre, hogy a hagyományos tanácsadás révén alig volt változás a hívek között, míg a módszer használatával az emberek életében rendkívül nagymértékben pozitív változások indultak el.


A második tanfolyamon, amelyet a Cameron házaspár tartott a Kalifornia állambeli San Jose-i Stressz Kutató Intézet neve alatt, már 8 tanuló vett részt, köztük Mary Ann Detzler és Mary Marie Satterlee (ők is a Spiritual Response Association lelkészei).

1987 júniusában Mary Marie Satterlee megtanította Robertnek, hogyan dolgozzon együtt Felső Énjével.


Miután elkezdett dolgozni a módszerrel, Robert spirituális aspektusokat adott hozzá a módszerhez, és öt további programtípust fedezett fel, majd elkészítette a legyező formájú táblázatokat, hogy felgyorsítsa a munkát.

Az eljárás neve Spirituális Választerápia lett, mivel spirituális, szellemi eljárássá változott.


Robert elkezdett írni egy könyvet a rendszerről, a Your Mind Net-et, (Elméd hálója) melyet 1988-ban publikált, nem sokkal az első tanfolyama megtartása után, 1988 márciusában.

(Később ezt a könyvet átdolgozták és Freedom Path címet kapta.)


A munkája és a tanfolyamok utáni kereslet egyre nőtt, mígnem lemondott templomi tisztségéről 1989. májusában, hogy teljes idejét a Spirituális Választerápiának szentelhesse.

1990 januárjában Robert Detzler Washington államba költözött, és az Egyesült Államok különböző helyeire utazott, ahol tanfolyamokat tartott.


1991 szeptemberére Robert már 500 tanulónak tanította meg az SVT alapelveit.


1991 májusában Washington államban bejegyezték a Spiritual Response Association-t (SRA), az SVT non-profit vallási-oktatási szervezetét.


Az SVT tanulók/alkalmazók jelen vannak az Egyesült Államokban, Kanadában, Venezuelában, Kolumbiában, Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Görögországban, Spanyolországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Malajziában.


Az SRA valóban a Fénymunkások nemzetközi szervezetévé vált.


Mára a tanácsadók, és tanárok száma folyamatosan növekszik, és a világ újabb területei nyílnak meg az SVT munkára.


Magyarországon a módszerről a Spirituális Választerápia – A szabadság ösvénye c. könyv 2007-ben jelent meg az Édesvíz Kiadónál.

Honlapkészítés, tárhely, domain, banner, webdesign, grafika